skip to Main Content

FAQ

Veelgestelde vragen

Particuliere huishoudens, bedrijven en andere rechtspersonen kunnen meedoen. Er zijn twee belangrijke voorwaarden: je woont in een wijk behorend tot de ‘postcoderoos’ en je bent of wordt klant van de nog te kiezen energieleverancier voor je elektriciteit.

Om gebruik te maken van een belangrijke belastingkorting om gezamenlijk zonne-energie op te wekken is de voorwaarde dat je in dezelfde postcoderoos woont als waar de energie wordt opgewekt. PM

Dan kun je helaas geen eigenaar meer blijven van deze zonnepanelen, omdat je dan geen recht meer hebt op de vrijstelling van de energieheffing (plus BTW). Dat betekent dat je ze of kunt aanbieden aan de nieuwe bewoners van je huidige woning of pand of dat je ze kunt aanbieden aan mensen die bij de Coöperatie Zonneplaneet op de wachtlijst [PM] staan en binnen dit postcodegebied wonen.

De Zonneplaneet heeft nog geen overeenkomst met een energieleverancier. De energieleverancier koopt onze zonnestroom op tegen een hoge prijs en verrekent de door jou opgewekte zonnestroom met jouw energierekening. Dat betekent dat het de bedoeling is dat jij als lid van de Zonneplaneet ook klant bent of wordt van die betreffende energieleverancier.

Een zonnepaneel of zonnestroomdeel levert circa 220 kwh per jaar op. Let op dat je nooit meer opwekt dan je verbruikt, dit is niet rendabel. Je krijgt over de stroom die je teveel opwekt namelijk geen vrijstelling van de energieheffing (plus BTW). Je krijgt dan alleen de kale stroomprijs. Bovendien blijkt in de praktijk dat mensen met zonnepanelen bewuster worden van hun energieverbruik. Blijf daarom ongeveer 20% onder je huidige verbruik. Houd ook rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals kinderen die het huis uit gaan.

Een voorbeeld voor het berekenen van het aantal zonnepanelen:

  • Het huidige jaarverbruik van je energie is 3.000 kwh (dit staat op de jaarrekening van je huidige energieleverancier)
  • Je wilt 90% van je huidige jaarlijkse energieverbruik opwekken, dat is 3000*(90/100)=2700 kwh per jaar.
  • Je kunt als volgt berekenen hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt: 2700 kwh per jaar/ 220 kwh = 12 zonnepanelen kun je maximaal nemen.
Back To Top
×Close search
Zoeken